Maurice Sendak. Allà a on viuen els monstres. Ed. Kalandraka

Sendak és el nom de la nostra llibreria, però també és el cognom d’un dels autors més estimats de la literatura infantil i juvenil: Maurice Sendak. També és el creador de l’àlbum il·lustrat Allà on viuen els monstres (1963) i del seu protagonista, en Max, el nen entremaliat que els monstres aclamen com a rei.

Maurice Sendak (1928 – 2012), nascut a Nova York, va estudiar pintura i dibuix, i a partir de 1950, va començar a il·lustrar obres per a infants, però també contes propis. L’any 1963 va publicar Allà on viuen els monstres, considerada una de les obres mestres i un dels best-sellers de la literatura infantil, segurament un dels exemples més inoblidables de viatge a un territori fantàstic per a primers lectors.
En conjunt, Maurice Sendak va escriure i il·lustrar més de 90 llibres infantils; una prolífica trajectòria per la qual va rebre, al 1970, el Premi Andersen, entre d’altres reconeixements.

Allà on viuen els monstres, recomanat per a nens i nenes a partir de cinc anys —els més petits també poden llegir-lo acompanyats i en faran la seva pròpia lectura—, és un viatge d’anada i tornada entre el món real i el fantàstic, amb una excel·lent i innovadora relació entre text i il·lustració que el fa profundament atractiu i poètic. Un llibre rodó en tots els sentits, emblema de l’àlbum il·lustrat com a gènere, amb una història que captiva a grans i petits, complexa i senzilla alhora.

I és que molt sovint el nom d’aquest autor ha anat acompanyat de la paraula revolució. No només va saber capgirar els contes de monstres, que tradicionalment eren personatges que atemorien els nens i nenes. Sendak va ser capaç de canviar la manera en què s’escrivia als infants i de portar la literatura infantil a terrenys fins al moment inexplorats, tot reflectint respectuosament les pors i tensions de la infantesa —d’aquí la foscor present en moltes de les seves històries. Les pàgines dels seus llibres són, doncs, punts de trobada, espais d’acollida i convivència.

A més d’Allà on viuen els monstres i de la seva adaptació cinematogràfica a càrrec de Spike Jonze, a casa nostra també podem gaudir d’altres històries, com ara A la cuina, de nit, Ossets, Allà fora, El petit ós i La Finestra d’en Kenny, entre d’altres, tots ells editats per Kalandraka.

Ens sembla que tot el que hem escrit fins ara és més que suficient per anomenar la nostra llibreria Sendak. Per a nosaltres és un plaer i un privilegi.

I ara, toca confessar-se: anomenar la llibreria Sendak no va ser una idea nostra, sinó d’un company i amic llibreter, en Diego Ruiz, lector apassionat, a qui toca agrair que tingués tan bona pensada i que fos tan generós per compartir-la amb nosaltres. Gràcies, Diego.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Share This