Cicle de converses sobre literatura juvenil

Marta Cava
Lucas Ramada
Jordi Bosch
Júlia Baena

Amb el suport de:

(RE)PENSEM LA LJ

Cicle de converses sobre literatura juvenil

Tres trobades virtuals per compartir experiències, reflexionar i debatre sobre la representació de l’amor i el sexe, descobrir el món de la ficció digital i dissenyar un itinerari complet per als joves lectors.

 

El passat 22 de novembre de 2019 vam realitzar una activitat a la llibreria al voltant de la relació dels joves amb els llibres i la literatura conjuntament amb les editores de L’Altra Tribu, que ha publicat títols com ara Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, llibre guardonat amb el Premi Llibreter 2020. En aquella ocasió vam comptar amb la participació de la Marta Cava i la Júlia Baena, ambdues bibliotecàries, formadores i mediadores culturals.

L’activitat va esdevenir una oportunitat per compartir experiències tant personals com professionals des de diferents punts de vista (editor-bibliotecari-llibreter). A partir d’aquí se’ns va acudir crear un cicle estable de xerrades sobre literatura i joves. En vam fer una altra sobre llibres de coneixements amb la Mònica Baró, professora  de la Universitat de Barcelona, i l’editora d’Akiara Books, la Inês Castel-Branco, a propòsit de la publicació de la col·lecció de discursos Akiparla.

Aquesta tardor reprenem aquest cicle de converses i ho fem de manera virtual emprant l’aplicació Zoom. L’objectiu és oferir eines, informació i recursos a educadores, bibliotecàries, mediadores i famílies, així com facilitar un espai per a la reflexió conjunta des d’un punt de vista obert, integrador i multidisciplinar.  

Amor, sexe, romanticisme i diversitat de gènere a la literatura juvenil. Què podem recomanar als joves lectors?

Dimecres 11 de novembre a les 18.30h.

Amb la Marta Cava, bibliotecària i formadora. Actualment treballa com a bibliotecària a l’INS Premià de Mar i a la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. 

És possible trobar històries d’amor a la literatura juvenil lliures d’estereotips de gènere i actituds masclistes? Hi ha vida més enllà de la saga ‘After’? Un recorregut a les millors històries d’amor i llibres sobre sexualitat per a joves.

 

La ficció digital i la mediació cultural amb joves

Dimecres 18 de novembre a les 18.30h

Amb Lucas Ramada, investigador especialitzat en ficció digital infantil i juvenil. i Jordi Bosch, director de la biblioteca del Sud de Sabadell.

El 80% dels adolescents entre 11 i 14 anys juguen a videojocs. I què estan fent les institucions culturals i educatives al respecte? Res de res. Però, per què? No ens interessen els jocs? No ens interessa jugar? No ens interessa saber a què juga l’adolescència i per què ho fa? En sabem prou d’una de les esferes culturals més definitòries de la contemporaneïtat com per tenir una OPINIÓ al respecte? I… ens interessa saber? Una conversa entre Jordi Bosch i Lucas Ramada Prieto al voltant de la ficció digital i la seva mediació amb més preguntes que certeses, més incòmode que complaent i, sens dubte, més juganera que solemne. 

Les grans absències a la literatura juvenil: com dissenyar un itinerari lector complet per a joves

Dijous 26 de novembre a les 18.30h

Amb la Júlia Baena, bibliotecària i professora associada a la UB. 

Què trobem a faltar? Quines constants existeixen? Quins estereotips i fórmules es perpetuen? Com afecten aquestes absències i presències a l’experiència lectora dels joves? Ampliem la mirada: quines lectures ens ajuden a posar a l’abast dels joves un itinerari ric, variat i de qualitat?

Totes les xerrades es poden consultar al nostre canal de Vimeo.

Share This